Tagliatelle z kurczakiem
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Makaron tagliatelle, soczysta pierś z kurczaka i śmietanka kremowa to główne składniki, które sprawią, że każdy kęs tego dania będzie wyjątkowo pyszny. Dodatek parmezanu nadaje potrawie delikatny, ale głęboki smak. To połączenie sprawia, że tagliatelle z kurczakiem staje się idealnym wyborem na szybki obiad, który każdemu przypadnie do gustu.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron tagliatelle - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 pierś)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Ser parmezan - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mięso umyj i oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Cebulę drobno pokrojoną i czosnek zeszklij na patelni z olejem rzepakowym.
- Wrzuć przygotowane mięso z kurczaka.
- Wlej śmietanę i wsyp parmezan, delikatnie gotuj do połączenia się składników.
- Na końcu dodaj ugotowany makaron.
Komentarz dietetyka
Makaron możesz przygotować z Twoimi ulubionymi dodatkami, może być on też w wersji bez mięsnej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk