Tagliatelle z grzybami
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Tagliatelle, świeże leśne grzyby i śmietanka kremowa - to trio, które sprawi, że zakochasz się w tej prostej, ale niezwykle smacznej potrawie. Wszystko podsmażone na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno posiekanej cebuli szalotki, a na koniec doprawione odrobiną startego parmezanu. Prosty comfort food w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron tagliatelle - 100 g
- Świeże leśne grzyby - 200 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Cebula szalotka - 25 g (1 sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 175 g
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić go i włóż z powrotem do garnka.
- Grzyby oczyścić, umyj oraz osusz a następnie pokrój je na plasterki lub w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
- Na patelnię dodaj grzyby i do prawdą smaku solą oraz pieprzem. Całość smaż przez około 4 min (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).
- Na patelnię dodaj śmietankę, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 min, aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki I sos wymieszaj.
- Na patelnię z sosem włóż ugotowany makaron oraz parmezan starty na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawane bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło.
Komentarz dietetyka
Tagliatelle z grzybami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny