Tagliatelle z cukinii

Opublikowano: 21.08.2025 r.
Cukinia, piersi z kurczaka, pomidory w puszce i parmezan – to główne składniki, z których wyczarujesz pyszne tagliatelle z cukinii. W połączeniu z odrobiną oleju rzepakowego stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnej pasty, a jednocześnie są super lekkie i zdrowe. To fajna opcja na szybki i wartościowy obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g (2 małe sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Pomidory w puszce - 250 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ser parmezan - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Umyj kurczaka i posiekaj w cienkie paski. Przełóż do miski i przypraw. Wymieszaj i odstaw.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka, gdy będzie usmażony wlej pomidory z puszki i duś około 5 minut.
- Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i obieraczką do warzyw pokrój cienkie paski.
- Gotowy sos z dodatkiem kurczaka wymieszaj z przygotowanym makaronem tagliatelle z cukinii.