Tagliatelle z borowikami
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Makaron tagliatelle, aromatyczne borowiki i kremowa śmietanka 36% tworzą oryginalne i smakowite danie, które zadowoli każdego miłośnika włoskiej kuchni. Do tego dodajemy delikatnie podsmażoną cebulę na oliwie z oliwek i uzyskujemy idealnie zrównoważoną potrawę, która jest zarówno prosta, jak i elegancka.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron tagliatelle - 250 g
- Borowiki - 100 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki borowiki.
- Całość smaż przez 7 minut.
- Grzyby zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową.
- Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 -12 minut do pełnej miękkości.
- Ugotowany makaron połącz z sosem na patelni.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo węglowodanów. Najlepiej wybierać do niego pełnoziarnisty makaron, by zwiększyć ilość błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny