Tagliatelle naleśnikowe
Opublikowano: 07.11.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i woda gazowana - to kluczowe składniki, które zamienią Twoje codzienne naleśniki w coś napraawdę wyjątkowego! Tagliatelle naleśnikowe to prosta, ale efektowna propozycja – kawałki smakowych naleśników w kształcie włoskiego makaronu, idealne zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 375 g (1 i 1/2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Woda gazowana - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną i szczyptę soli włóż do jednej miski.
- Składniki mieszaj mikserem lub ręcznie do połączenia w jednolitą masę.
- Ciasto smaż na oleju na cienkie naleśniki.
- Gotowe pokrój w cienkie paski, tak aby przypominały makaron.
Komentarz dietetyka
Makaron ze względu na mąkę posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli chcą go przygotować diabetycy warto zmienić mąkę na taką z niskim indeksem glikemicznym.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk