Tadżin
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Udka kurczaka, soczysta cebula, słodkie suszone morele i chrupiące migdały - to podstawowe składniki, które sprawiają, że tadżin to prawdziwy rarytas. Dodaj do tego klasyczne przyprawy, a uzyskasz potrawę o głębokim, aromatycznym smaku. Ten marokański specjał łączy w sobie wyjątkowość i wygodę, jaką zapewnia danie jednogarnkowe.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 800 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 250 g (2 małe sztuki)
- Groszek zielony mrożony - 200 g
- Bakłażan - 300 g (1 średnia sztuka)
- Morele suszone - 150 g
- Rodzynki - 100 g
- Migdały - 200 g
- Masło - 100 g (Pół kostki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ras el hanout
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczak dopraw solą i przyprawą marokańską, odstaw do lodówki na godzinę.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Obsmaż udka z kurczaka, wlej wodę i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj warzywa, suszone owoce i duś jeszcze 20 minut.
- Posyp siekanymi migdałami oraz natką pietruszki.
- Podawaj z dodatkiem kaszy kuskus lub pieczywem.
Komentarz dietetyka
Tadżin to bardzo zdrowe danie. Zawiera białko zwierzęce oraz błonnik pokarmowy. Jest doskonałym źródłem składników mineralnych. Jest nisko kaloryczne dzięki sposobowi obróbki termicznej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny