Tabulleh

Opublikowano: 26.01.2023 r.
Kasza bulgur, pomidory, ogórek, mięta i natka pietruszki to klucz do idealnego Tabulleh. Te świeże składniki razem z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny tworzą lekki, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdzi się na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 1 porcji:
- Kasza bulgur - 50 g
- Pomidor - 170 g
- Ogórek - 90 g
- Cebula - 25 g
- Mięta - 10 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Czosnek - 10 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę bulgur zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do momentu, aż napęcznieje.
- W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Miętę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Następnie przygotuj lekki sos do sałatki: do miseczki dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła.
- Gotową kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi warzywami i ziołami.
- Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatkę można przechowywać w lodówce i zjeść w kolejnym dniu. Do sałatki można użyć czerwoną cebulę.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk