Tabbouleh
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Kasza bulgur, natka pietruszki i pomidor to kluczowe składniki w tabbouleh. Ta libańska sałatka jest pełna świeżych warzyw i ziół, z dodatkiem aksamitnej oliwy z oliwek. Idealnie nadaje się na lekki lunch czy jako dodatek do grillowanych mięs. Dzięki prostocie wykonania i wyjątkowemu smakowi, tabbouleh jest jednym z ulubionych dań na bliskowschodnich stołach.
Składniki dla 5 porcji:
- Kasza bulgur - 200 g
- Natka pietruszki - 100 g
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Ogórek - 200 g (1 duża sztuka)
- Szczypiorek - 50 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (niepełne pól szklanki)
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek.
- Pokrój pomidora i ogórka w kostkę.
- W misce umieść kaszę, natkę pietruszki i szczypior, dodaj przyprawę do piernika, sok z cytryny i wymieszaj.
- Odstaw na 10 minut.
- Wlej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Przekrój granat na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź ziarna.
- Podawaj z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Tabbouleh to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Sałatka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny