Szyszki ziemniaczane
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ziemniaki ugotowane, jajko i odrobina skrobi ziemniaczanej to główne składniki pysznych szyszek ziemniaczanych. Te chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku kuleczki to doskonała przekąska lub dodatek do obiadu. W przepisie wykorzystamy również bułkę tartą, aby uzyskać idealną teksturę i złocisty kolor.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 750 g (10 sztuk)
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 24 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 30 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 72 g (0,3 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, maszynka do mielenia, ręcznik papierowy, frytkownica
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce.
- Do zmielonych ziemniaków dodaj jajko, mąki oraz dużą szczyptę soli i pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj ciasto i wilgotnymi dłońmi uformuj małe szyszki.
- Obtocz szyszki w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
- Szyszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarz dietetyka
Szyszki ziemniaczane są fajnym daniem. Jednak ze względu na smażenie powinny być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki