Szyszki z płatkami czekoladowymi
Opublikowano: 03.01.2024 r.
Herbatniki, krem czekoladowy typu nutella, masło i czekoladowe płatki śniadaniowe – oto kilka obowiązkowych składników na pyszne szyszki z płatkami czekoladowymi. Dodaj jeszcze trochę gorącego mleka i proszek kakaowy, a całość zamienisz w słodki deser, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Idealne na szybki deser lub przekąskę!
Składniki dla 6 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Czekolada mleczna - 50 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 45 g (1 łyżka)
- Masło - 150 g (w temperaturze pokojowej, miękkie)
- Mleko 2% - 40 ml (4 łyżki - gorące)
- Czekoladowe płatki śniadaniowe (muszelki) - 100 g (do dekoracji)
- Cukier puder - 10 g (do dekoracji)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę i lekko ostudź.
- Herbatniki rozdrobnij w malakserze na piasek.
- Do herbatników dodaj kakao, czekoladę, masło, nutellę i mleko.
- Wymieszaj malakserem, a następnie przełóż do miski i zagnieć.
- Odłóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie odrywaj równej wielkości kawałki i formuj ciasto, by miało kształt stożka (podstawa szersza, góra węższa).
- Od szerszej części ciasta w górę wkładaj pojedynczo płatki - pionowo i tak, by ciastka przypominały wyglądem szyszki.
- Odstaw szyszki do lodówki, by się schłodziły.
- Przed podaniem posyp szyszki cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Jeżeli chcesz nieco obniżyć wartość kaloryczną, możesz wykorzystać produkty bez dodatku cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości