Szyszki z mleka w proszku

Opublikowano: 19.04.2022 r.
Masło, cukier puder, kakao, ryż preparowany i mleko w proszku – te składniki tworzą wyjątkowy przepis na szyszki z mleka w proszku. Słodkie i chrupiące, te proste w przygotowaniu smakołyki nie wymagają pieczenia. To idealna przekąska na każdą okazję, która z pewnością zadowoli Twoje podniebienie!
Składniki dla 15 porcji:
- Masło - 250 g
- Cukier puder - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g
- Ryż biały preparowany - 250 g
- Mleko w proszku - 120 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- szpatułka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dokładamy do niego cukier puder, kakao i wodę (120 ml). Składniki doprowadzamy do zagotowania, mieszając je raz na jakiś czas.
- Gotową masę zestawiamy z palnika. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz ryż preparowany. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Z masy formujemy małe kulki. Układamy je na talerzu. Po około 3 godzinach przekąska jest gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
Deser posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk