Szynka z szynkowara
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Szynka wieprzowa surowa i dwa ząbki czosnku to kluczowe składniki do przygotowania smakowitej domowej szynki z szynkowara. Prosty proces zamieni mięso w soczystą i aromatyczną wędlinę, idealną do kanapek czy na talerz wędlin. Szynka wieprzowa doda głębokiego smaku, a czosnek delikatnie go podbije.
Składniki dla 15 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1500 g
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Szynkę natrzyj 1 łyżeczką papryki słodkiej, majeranku, soli i pieprzu. Pozostaw do marynowania na 24 godziny.
- Do szynkowara dodaj liście laurowe i ziele angielskie i włóż kawałek mięsa.
- Mięso w szynkowarze schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Do garnka wlej wodę na 3/4 wysokości szynkowara.
- Wodę zagotuj i wstaw szynkowar.
- Szynkę parz przez 3 godziny w temperaturze 75 stopni.
- Ochłodź szynkowar i wstaw ponownie do lodówki na 24 godziny.
- Wyciągnij szynkę.
Komentarz dietetyka
Szynka z szynkowara to wyśmienita, domowa szynka, która jest wyśmienitym i zdrowym zamienikiem wędliny kupowanej.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki