Krucha szynka z sarny
Opublikowano: 30.11.2024 r.
Szynka z sarny to jeden z tych przepisów, które doskonale sprawdzają się na specjalne okazje. Mięso sarny przygotowany w taki sposób jest delikatne i aromatyczne.
Składniki dla 5 porcji:
- Sarnina - 1500 g (szynka)
- Wino czerwone wytrawne - 500 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj czerwone wino, czosnek, oliwę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodaj pokrojoną cebulę, marchewkę i pietruszkę.
- Szynkę z sarny umieść w marynacie, dokładnie obtocz ją w przyprawach.
- Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny, aby mięso przeszło aromatami.
- Wyjmij mięso z lodówki około godziny przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie góra-dół).
- Przełóż szynkę wraz z warzywami i marynatą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
- Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz szynkę przez 2 godziny w 180 st. C, co 30 minut podlewając ją wytworzonym sosem z dna naczynia.
- Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby mięso nabrało rumianej skórki.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwól szynce odpocząć przez około 10-15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak nie będzie odpowiednia dla osób, które mają problemy z układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny