Krucha szynka z sarny

Opublikowano: 30.11.2024 r.
Szynka z sarny to jeden z tych przepisów, które doskonale sprawdzają się na specjalne okazje. Mięso sarny przygotowany w taki sposób jest delikatne i aromatyczne.
Składniki dla 5 porcji:
- Sarnina - 1500 g (szynka)
 - Wino czerwone wytrawne - 500 g
 - Czosnek - 15 g
 - Oliwa z oliwek - 30 ml
 - Marchewka - 90 g
 - Pietruszka - 80 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj czerwone wino, czosnek, oliwę, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
 - Dodaj pokrojoną cebulę, marchewkę i pietruszkę.
 - Szynkę z sarny umieść w marynacie, dokładnie obtocz ją w przyprawach.
 - Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny, aby mięso przeszło aromatami.
 - Wyjmij mięso z lodówki około godziny przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
 - Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie góra-dół).
 - Przełóż szynkę wraz z warzywami i marynatą do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
 - Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
 - Piecz szynkę przez 2 godziny w 180 st. C, co 30 minut podlewając ją wytworzonym sosem z dna naczynia.
 - Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby mięso nabrało rumianej skórki.
 - Po wyjęciu z piekarnika pozwól szynce odpocząć przez około 10-15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
 
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak nie będzie odpowiednia dla osób, które mają problemy z układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny