Szynka z piekarnika

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Szynka wieprzowa i aromatyczny czosnek - to główne bohaterki naszego przepisu na soczystą szynkę z piekarnika. Te dwa składniki tworzą doskonały duet, który po odpowiednim przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku zadowoli każde podniebienie. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci Cię intensywnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1500 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, ręcznik papierowy, brytfanna
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj około 3 litry wody i pozostaw ją do ostudzenia. Następnie dodaj do niej około 3 łyżki soli, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskie.
- Do garnka z wodą i przyprawami włóż szynkę i odstaw ją w chłodne miejsce na około 2 dni (w tym czasie szynkę wyrabiaj i wygniataj, aby przyprawy dobrze wniknęły wewnątrz mięsa - zrób to około 4 razy).
- Następnie szynkę wyciągnij z wody z przyprawami i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Mięso dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
- Szynkę przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Mięso piecz przez 90 minut.
- W czasie pieczenia mięso podlewaj szynkę bulionem po wierzchu (aby zbytnio nie przypaliła się).
- Upieczoną szynkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Szynka z piekarnika to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Domowa wędlina nie zawiera konserwantów, dlatego warto przygotować ją w domu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny