Szynka z indyka

Opublikowano: 16.01.2023 r.
Indyk bez skóry to główny bohater tego przepisu. Delikatne mięso z piersi indyka to podstawa tej pysznej i zdrowej domowej szynki. Idealna na kanapki, sałatki czy samodzielną przekąskę. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Składniki dla 20 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso (w całości) umyj i włóż do garnka.
- Wlej około 2 l wody.
- Dodaj: 1 łyżkę soli, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki, tymianku i pieprzu.
- Zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj około 30-40 minut. Czas zależy od wielkości mięsa.
- Szynka jest gotowa, gdy mięso w środku nie będzie surowe.
- Najlepiej jest sprawdzić poprzez przekrojenie wędliny w najszerszym miejscu.
Komentarz dietetyka
Wędlina jest niskotłuszczowa i niskokaloryczna. Nie zawiera węglowodanów. Ma zerowy indeks glikemiczny. To super wędlina, która jest najlepsza na diecie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości