Szynka wieprzowa z piekarnika

Opublikowano: 09.10.2023 r.
Szynka wieprzowa surowa, czosnek, bulion warzywny i sól – oto, co potrzebujesz, by w prosty sposób przygotować pyszne danie w piekarniku. Wyśmienite aromaty czosnku i wywaru świetnie komponują się z soczystą szynką, a sól podkreśla jej naturalny smak. To idealny przepis na prosty, ale smaczny obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion warzywny - 200 ml
- Sól - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duży garnek, praska do czosnku, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej około 2 litry przegotowanej wody. Ostudź ją. Wsyp około 3 łyżki soli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, włóż szynkę. Odstaw do lodówki na 2 dni.
- Szynkę osusz i oprósz przyprawami: 1 łyżeczką tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, 1 łyżeczką majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190℃ i piecz bez przykrycia 1 godzinę. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę bulionem.
- Pod koniec przełóż szynkę na wyższy poziom, aby się zrumieniła. Jej gotowość sprawdzaj drewnianym patyczkiem - jeśli wypływa z niej sok, nie jest gotowa.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny