Szynka w sosie chrzanowym

Opublikowano: 16.08.2025 r.
Szynka wieprzowa, czosnek, bulion warzywny, chrzan, śmietana i koperek - te składniki to klucz do pysznej szynki w sosie chrzanowym. Soczyste mięso nasącza się aromatem czosnku i bulionu, a kremowy sos z dodatkiem chrzanu i śmietany nadaje całości wyrazisty smak. Świeży koperek dopełnia tę smakową ucztę swoją ziołową nutą.
Składniki dla 8 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Chrzan - 20 g (tarty)
- Śmietana 18% - 200 g
- Koperek - 30 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku, tłuczek do mięsa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Mięso posyp solą oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim partiami mięso z dwóch stron, aż do zarumienienia.
- W garnku zagotuj bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
- Do gotującego się bulionu włóż podsmażone mięso. Garnek przykryj, a jego zawartość gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut (w trakcie gotowania mięso przewróć 2-3 razy na drugą stronę).
- Po 25 minutach gotowania mięsa dodaj do niego chrzan tarty.
- Ugotowane mięso odstaw z ognia, dodaj do niego zahartowaną wrzącym bulionem śmietanę oraz posiekany koper.
- Gotową szynkę w sosie chrzanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szynka w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szynka wieprzowa stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny