Szynka w słoiku
Opublikowano: 25.09.2022 r.
Szynka wieprzowa surowa, sól peklująca, żelatyna, szczypta soli i czosnek niedźwiedzi – oto kilka najważniejszych składników, które sprawią, że domowa szynka w słoiku wyjdzie idealnie. Prosty przepis, który pozwoli ci cieszyć się soczystą, aromatyczną szynką, bez zbędnych dodatków i konserwantów.
Składniki dla 6 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1500 g
- Sól peklująca - 20 g (2 łyżki)
- Żelatyna - 10 g (2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1 szczypta)
- Czosnek niedźwiedzi świeży - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - majeranek, cząber
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, słoik 400 g, lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
- Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj przyprawy i sól peklującą, wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki na 24 h.
- Zmiel mięso, przełóż całość do słoików. W tym czasie przygotuj żelatynę w wodzie.
- Zalej mięso w słoikach wodą z żelatyną i szczelnie zamknij.
- Pasteryzuj słoiki 3-krotnie przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Szynkę możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk