Szynka pieczona
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Szynka wieprzowa surowa i oliwa z oliwek to kluczowe składniki, które przeniosą Twoje kubki smakowe w raju! Przygotowanie pieczonej szynki może brzmieć skomplikowanie, ale z naszym prostym przepisem wszystko stanie się łatwiejsze. Te podstawowe składniki są idealne, by stworzyć soczystą i aromatyczną pieczeń, która zachwyci każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Szynkę natrzyj oliwą z przyprawami (2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki, 3 posiekane ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki imbiru mielonego), przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przełóż szynkę, razem z przyprawami, do rękawa do pieczenia i zawiąż go z 2 stron.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Piecz przez godzinę w 180 C.
- 15 minut przed końcem pieczenia, rozetnij rękaw wzdłuż, na środku i rozchyl.
- Upieczoną szynkę możesz wykorzystać jako wędlinę do kanapek lub pokroić w grubsze plastry i podawać na obiad.
Komentarz dietetyka
Szynka pieczona jest bezglutenowe oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny