Szynka peklowana pieczona
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Szynka wieprzowa, czosnek i sól peklująca - oto klucz do pysznej szynki peklowanej pieczonej! Dzięki tym składnikom mięsko zyska wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Czosnek dodaje wyrazistości, a sól peklująca sprawia, że szynka jest nie tylko smaczna, ale i trwała.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Czosnek - 15 g
- Sól peklująca - 50 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca, kolendra nasiona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 1 l wody. Dodaj do niej 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżkę gorczycy, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżki nasion kolendry i obrany czosnek. Gotuj pół godziny.
- Po tym czasie całość ostudź i dodaj sól peklującą. Zamieszaj.
- Mięso możesz podzielić na 2 kawałki. Przełóż je do miski i zalej zalewą. Przykryj i odstaw do lodówki na 5 dni. W połowie peklowania przekręć mięso na drugą stronę.
- Po 5 dniach mięso wyciągnij, możesz obwiązać je sznurkiem lub nitką, by tworzyło zwartą strukturę, jednak nie jest to konieczne.
- Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Szynkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą przez 60 minut.
- Po tym czasie odkryj wierzch i piecz dodatkowe 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ze względu na dużą ilość soli i udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny