Szynka gotowana w majonezie
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Szynka wieprzowa surowa i majonez – to dwa główne składniki tego przepisu na szynkę gotowaną w majonezie. Zapiekana powoli, aż do uzyskania delikatnej i soczystej konsystencji, szynka w połączeniu z kremowym majonezem tworzy wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie. Ciesz się łatwym przepisem i wyjątkowym smakiem tej potrawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1200 g
- Majonez - 100 g (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Szynkę natrzyj solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Odłóż do lodówki na 12 godzin.
- Do garnka wlej wodę i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę soli, pieprz w ziarnach i majonez.
- Wymieszaj dokładnie i umieść w zalewie szynkę.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.
- Po tym czasie zdejmij z ognia i wystudź mięso wraz z zalewą.
- Umieść szynkę w lodówce na 12 godzin.
- Następnego dnia gotuj szynkę przez kolejne 50 minut.
- Mięso wyjmij z zalewy i schłodź w lodówce.
- Szynkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Szynka gotowana w majonezie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szynka świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Można przygotować ją z minimalną ilością soli, będzie wówczas odpowiednia na diecie niskosodowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny