Szynka długodojrzewająca
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Szynka wieprzowa, cukier i sól – to cała magia przepisu na szynkę długodojrzewającą! Brzmi prosto? I takie właśnie jest. To klasyka smaku, której nie da się zastąpić. Wystarczy trochę czasu i cierpliwości, żeby cieszyć się tą pyszną, domową wędliną, która doskonale sprawdzi się na kanapkach czy jako przystawka.
Składniki dla 30 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1500 g (w jednym kawałku)
- Cukier - 100 g
- Sól - 100 g
- Przyprawy - pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, oregano, bazylia
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, miska, ręcznik papierowy, pończocha
Przepis krok po kroku
- Szynkę opłucz pod zimną wodą, osusz ją przy pomocy ręcznika papierowego i włóż do miski.
- Mięso obsyp cukrem i dokładnie za pomocą dłoni wklep go w mięso.
- Miskę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 dni (w tym czasie kilka razy dziennie zlej soki z mięsa i przewróć je na drugą stronę).
- Po 2 dniach wyciągnij mięso z lodówki, opłucz je pod zimną wodą z cukru, osusz za pomocą ręcznika papierowego i włóż do miski.
- Następnie mięso zasyp solą, którą wklep w mięso. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni (w tym czasie również kilka razy dziennie odlej nadmiar soku i przewróć mięso na drugą stronę).
- Po upływie dwóch dni mięso wyciągnij z lodówki, opłucz je z soli i osusz.
- W szklance wymieszaj przyprawy, które następnie umieść na całej powierzchni mięsa (przyprawy wklep za pomocą dłoni).
- Szynkę włóż do pończochy, którą zwiąż z dwóch stron.
- Pończochę z mięsem powieś w przewiewnym miejscu na 7-8 dni.
- Po tym czasie mięso wyciągnij z pończochy, pokrój na cienkie plasterki i podawaj z pieczywem.
- Gotową szynkę możesz przechowywać w pończosze lub spiżarni.
Komentarz dietetyka
Szynka długodojrzewająca to doskonała propozycja na smaczny dodatek do do pieczywa lub jako przystawka na imprezy. Mięso to możemy przechowywać dłużej, dzięki czemu możemy jednorazowo przygotować większy kawałek szynki dojrzewającej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny