Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, trochę cukru i dwa solidne jabłka – to właściwie wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić te pyszne, szybkie racuchy drożdżowe. Dodasz jeszcze ciepłe mleko i jedno jajko, a na koniec usmażysz na oleju rzepakowym. Gotowe racuchy posypiesz cukrem pudrem – i gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Drożdże świeże - 25 g (ćwierć kostki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki ciepłego mleka)
- Jajko - 1 szt.
- Jabłko - 500 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (do smażenia)
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, metalowe sito, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli.
- Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
- Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na przekąskę. Racuchy są wysokokalorycznym daniem, dlatego uważaj na ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny