Szybkie powidła śliwkowe
Opublikowano: 23.06.2022 r.
Śliwki, cukier i sok z cytryny to bohaterowie tego przepisu na szybkie powidła śliwkowe. Nie musisz spędzać godzin w kuchni, żeby cieszyć się ich smakiem. Wystarczą dojrzałe, soczyste śliwki w dużej ilości - 2,5 kg, dwie szklanki cukru i odrobina soku z cytryny.
Składniki dla 8 porcji:
- Śliwki - 2500 g
- Cukier - 400 g (2 szklanki)
- Sok z cytryny - 100 ml (niepełne pół szklanki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj dokładnie i oczyść z pestek.
- Umieść śliwki w garnku.
- Dodaj do nich sok z cytryny i cukier.
- Zagotuj na dużym ogniu.
- Dolej wodę (1litr) i wymieszaj.
- Gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
- Mieszaj co jakiś czas powidło, aby nie przywarło do garnka.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Powidła przełóż do słoików.
- Umieść słoiki w garnku, wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
- Gotuj przez 15 minut.
- Pozostaw słoiki do góry dnem na ścierce do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Szybkie powidła śliwkowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Powidła są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Powidła będą doskonałym pomysłem po intensywnym wysiłku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny