Szybkie pierniczki
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, miód i masło – to kluczowe składniki na szybkie pierniczki, które zrobisz w okamgnieniu. Te domowe ciasteczka mają wszystko, czego potrzeba, by rozpieścić podniebienie, a przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni. Szybkie pierniczki idealne na święta i na każdą inną okazję!
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Mąka orkiszowa - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 250 g
- Miód - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Masło - 50 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, rondelek, blacha
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników.
- Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.
- Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 4 kawałki i podsypuj mąką pszenną podczas wałkowania.
- Rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawaj z ciasta kształty.
- Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
- Pierniczki wystudź na kratce.
Komentarz dietetyka
Szybkie pierniczki są wyrobem zawierającym dużą ilość cukru. Jeśli chcesz zmniejszyć jego ilość zamień cukier na ksylitol. Słodkich wypieków powinny unikać osoby chore na cukrzycę oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny