Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Jajka, cukier, mleko, olej rzepakowy, mąka pszenna i oczywiście śliwki – to podstawowe składniki szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju. Wystarczy trochę czasu i kilka kroków, by wyczarować pyszny, domowy deser, który zachwyci każdego. To ciasto jest idealne na niespodziewane wizyty lub jako sprawdzony przepis na weekendowe słodkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 180 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (0,5 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 475 g (2,5 szklanki)
- Śliwki - 500 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (termoobieg), a dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.
- Cukier i jajka utrzyj aż powstanie puszysta masa.
- Dodaj olej oraz mleko i ponownie zmiksuj.
- Na końcu dodaj mąkę i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj aż składniki się połączą.
- Włóż ciasto do tortownicy.
- Ułóż śliwki tak, by skórka była od dołu.
- Posyp je odrobiną cukru (opcjonalnie) oraz cynamonem.
- Piecz ciasto do suchego patyczka (około godzinę) - po 30 minutach wyłącz termoobieg i piecz góra-dół.
- Można posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest lekki. W celu odchudzenia ciasta warto zastosować zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości