Szybkie ciasto z wiśniami
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna tortowa, masło, cukier i wiśnie – to składniki, które zamienią się w pyszne, szybkie ciasto z wiśniami. Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować coś słodkiego na szybko, gdy goście pukają do drzwi lub masz po prostu ochotę na coś domowego i pysznego.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Wiśnie - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj za pomocą miksera.
- Dodaj wcześniej rozpuszczone masło.
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do pozostałych składników, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
- Przygotuj wiśnie, muszą być pozbawione pestek.
- Przelej masę do foremki i wrzuć owoce.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę na bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk