Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
Opublikowano: 10.01.2022 r.
Mąka, cukier, budyń, jajka, masło, mleko i oczywiście świeże truskawki - to składniki, które sprawią, że szybkie ciasto z truskawkami budyniowe zachwyci swoim smakiem i prostotą przygotowania. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się soczystym i aromatycznym ciastem, idealnym na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 525 g
- Cukier - 165 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 250 g
- Mleko 2% - 65 ml
- Truskawki - 400 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jajka, mleko, masło, truskawki wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę połącz z płaską łyżką proszku do pieczenia oraz budyniem.
- Do miski dodaj masło, cukier oraz kilka kropel aromatu. Zacznij miksować. Powinno stać się puszyste.
- Stopniowo zacznij dodawać po jednym jajku.
- Gdy dodasz i zmiksujesz jajka, stopniowo wlewaj mleko, stale miksując.
- Na końcu dodawaj stopniowo mąkę. Miksuj do połączenia składników.
- Masę wylej do blaszki.
- Na wierzch wyłóż truskawki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 55 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Lekkie ciasto z owocami. Ma wysoki indeks glikemiczny. By go obniżyć należy zastosować zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości