Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i duże, soczyste jabłka to kluczowe elementy tego przepisu na szybkie ciasto z olejem. Tę prostą mieszankę dopełnia lekki olej rzepakowy, śmietana 18% oraz odrobina proszku do pieczenia, które razem tworzą idealnie puszysty wypiek. Cukier dodaje odpowiednią dawkę słodyczy, a rodzynki wprowadzają nutę niespodzianki.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Śmietana 18% - 100 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Jabłko - 700 g (4 duże sztuki)
- Rodzynki - 100 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij z cukrem, aż powstanie biała piana. Dodaj olej, śmietanę i mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj dokładnie.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto z jabłkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii i cukru. Słodkie wypieki domowe nie zawierają konserwantów ja gotowe wypieki. Słodycze powinny występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny