Szybkie ciasto z gruszkami
Opublikowano: 13.10.2021 r.
Masło, cukier, jajka i mąka to podstawa tego szybkiego ciasta z gruszkami. Dodaj jeszcze budyń w proszku i mleko, a na wierzch soczyste gruszki. Wszystko razem tworzy idealne ciasto na letnie popołudnie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 420 g (2 szklanki)
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (łyżka)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 375 ml
- Gruszka - 600 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Białka oddziel od żółtek.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło, trochę aromatu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g cukru. Za pomocą noża szybko posiekaj składniki, a następnie dłońmi szybko zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich schowaj do lodówki albo do zamrażarki.
- 2 części ciasta wyłóż na dno blaszki.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut.
- Ugotuj budyń tak jak jest napisane na instrukcji (używając 375 g mleka).
- Budyń wyłóż na podpieczony spód.
- Z gruszek wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę i wyłóż na budyń.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Wyłóż na owoce.
- Na koniec wyjmij ciasto z lodówki albo z zamrażarki. Zetrzyj je na wierzch za pomocą tarki (grube oczka). Przykryj wierzch równomiernie.
- Ciasto wstaw do pieczenia. Powinno piec się około godzinę.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest także wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości