Ciasto z mascarpone i galaretką
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Galaretka, mascarpone, jajka i mąka pszenna - oto bohaterowie naszego ciasta z mascarpone i galaretką. Chociaż brzmi skomplikowanie, to wcale tak nie jest! Dodaj do tego odrobinę cukru i oleju rzepakowego, a uzyskasz pyszne, lekkie ciasto z delikatnym, kremowym wnętrzem i owocową galaretką na wierzchu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 45 ml (3 łyżki)
- Galaretka - 140 g (2 szt)
- Mascarpone - 500 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, sitko, miseczka, lodówka
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
- Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
- Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
- Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
- Gotowy blat ciasta posmaruj serkiem i ułóż na nim pokrojone truskawki.
- Ciasto zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten deser, tak jak inne, nie powinien gościć zbyt często w diecie, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny