Szybkie ciasto z dyni
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Puree z dyni, cukier trzcinowy, jajka, i masło to główne składniki tego prostego ciasta z dyni. Dodaj do tego mąkę owsianą pełnoziarnistą, odrobinę imbiru i cynamonu oraz proszek do pieczenia, a otrzymasz pyszne, aromatyczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesienne popołudnia.
Składniki dla 10 porcji:
- Puree z dyni - 250 g
- Cukier trzcinowy - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 200 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 350 g
- Imbir mielony - 2 g
- Cynamon - 2 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.
- Dodawaj pojedynczo jajka, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz dodaj puree. Całość wymieszaj dokładnie łyżką
- Ciasto wyłóż do foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz przez 45 minut w 200 stopniach.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, choć zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny