Szybkie ciasto z cukinii
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, kakao, cukier, olej rzepakowy i jajka – oto kluczowe składniki szybkiego ciasta z cukinii. To nietypowe połączenie sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma bogaty smak, a przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilka chwil. Co więcej, cukinia dodaje ciastu delikatną wilgotność, a kakao dodaje intensywnego czekoladowego aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 700 g (2 średnie sztuki)
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 25x25 cm
Przepis krok po kroku
- Cukinie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i odstaw na około 15 minut.
- Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku i przełóż do czystej miski.
- Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na jasny krem.
- Ciągle miksując jajka dodaj do nich cienkim strumieniem olej i miksuj do momentu połączenia składników.
- Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.
- Składniki przełóż do miski z masą z jajek i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec do masy dodaj odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku (z funkcją termoobiegu) nagrzanym do 180°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto z cukinii stanowi pozwala na przemycenie do diety większej ilości warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny