Szybkie ciasto z budyniem
Opublikowano: 23.12.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, masło, jajka i mleko 2% to tylko niektóre z kluczowych składników tego szybkiego ciasta z budyniem. Do tego dochodzi budyń w proszku, który nadaje temu wypiekowi wyjątkowy smak i kremową konsystencję. Całość dopełniają słodkie borówki amerykańskie, dodając owocowego akcentu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 750 ml (3 szklanki)
- Budyń (proszek) - 120 g (2 opakowania)
- Borówka amerykańska - 250 g (2 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Masło przełóż do miski i zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
- Dodaj mąkę, sól, cukier i wymieszaj do połączenia składników.
- Wbij jajka i wlej szklankę mleka, wymieszaj całość za pomocą miksera i odstaw przelej do foremki.
- Ciasto upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
- Pozostałą ilość mleka podgrzej w rondelku i wsyp budyń, gotuj do zagęszczenia.
- Na ostudzone ciasto dodaj budyń i owoce, całość odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców. Oprócz borówek idealnie sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki czy maliny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk