Szybkie ciasto Thermomix
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Masło, jajka, mąka pszenna, cukier i cukier waniliowy – to tylko niektóre z podstawowych składników, które znajdziesz w przepisie na szybkie ciasto z Thermomixu. Jest to prosty sposób na pyszny wypiek, który nie zajmie Ci dużo czasu.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 125 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 120 g
- Cukier waniliowy - 30 g
- Whisky - 30 ml (opcjonalnie)
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Proszek do pieczenia - 15 g (1 łyżka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 24 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Masło wyłóż wcześniej z lodówki, by zmiękło.
- Do naczynia Thermomixa włóż pokrojone na kawałki masło. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, whisky, szczyptę soli, mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Wymieszaj 20 sekund / obroty 6.
- Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Piecz około 35 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach C.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasta przygotowane w domu to zdrowe desery, w których samodzielnie decydujemy o zawartości np. cukru. W większości przepisów można też wymienić cukier na słodzik np. ksylitol. To powoduje, że będąc nawet podczas procesu odchudzania, można spożywać pyszne i słodkie desery.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk