Szybkie ciasto drożdżowe
Opublikowano: 28.12.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, jajka i masło to podstawowe składniki szybkiego ciasta drożdżowego. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą szybko przygotować słodki wypiek bez zbędnego czekania. Sprawdzone proporcje i prostota wykonania sprawiają, że przepis jest idealny nawet dla początkujących w kuchni.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 550 g
- Drożdże świeże - 35 g
- Cukier - 200 g
- Mleko 3,2% - 130 ml
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 120 g
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj rozczyn z: 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, ciepłego mleka oraz poruszonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia się i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Białko oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj je do przesianej mąki (pozostaw 100 g na kruszonkę). Do składników dodaj rozczyn z drożdży oraz roztopione masło (100 g). Wyrób ciasto, a jeśli będzie potrzeba, dodaj jeszcze 1/2 szklankę ciepłego mleka. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze kilka minut i przełóż je do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
- Z pozostałej mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotuj kruszonkę, siekając składniki nożem. Posyp nimi przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe.
- Drożdżówkę piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk