Szybkie ciasto czekoladowe z kremem
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, kakao i biały ser – to podstawowe składniki naszego szybkiego ciasta czekoladowego z kremem. Ciasto zyskuje wyjątkowy smak dzięki białym czekoladom i słodkim malinom, które nadają mu orzeźwiającej nuty. Sama baza jest prosta, ale połączenie serka śmietankowego i miodu jako krem tworzy idealnie puszystą strukturę, której ciężko się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 4 szt.
- Czekolada biała - 100 g (1 tabliczka)
- Maliny - 250 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Serek śmietankowy - 400 g
- Miód - 150 g
- Masło - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Ubij ciepłe masło na białą masę, dodaj cukier i zmiksuj.
- Wbij jajka do miski i zmiksuj, przesiej mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj masę silikonową szpatułką.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto do blaszki.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź ciasto.
- W misce umieść serek śmietankowy, miód i wymieszaj.
- Ciasto przekrój na dwa placki.
- Na spód ciasta wyłóż krem, umieść w nim maliny i przykryj drugim blatem ciasta.
- Rozpuść białą czekoladę i polej wierzch ciasta.
- Umieść ciasto w lodówce na 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Szybkie cisto czekoladowe z kremem to wysokokaloryczny wypiek. Ciasto zawiera dużo cukru i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol i dzięki temu ciasto będzie zawierało mniej kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny