Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, kakao, cukier, olej rzepakowy i gorzka czekolada to główne składniki, które sprawiają, że to ciasto ma wyjątkowy smak. Dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że jest ono wilgotne i pełne aromatu. Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem to pyszny i prosty deser na każdą okazję, idealny do przygotowania nawet w ostatniej chwili.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 łyżek)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Mleko 3,2% - 10 ml (1 łyżka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Dżem porzeczkowy - 280 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, rondelek, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Jajka z cukrem ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia (1 torebka) i kakao (40 g). Przesiewamy do miski z jajkami i delikatnie całość mieszamy szpatułką do połączenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy ją do masy. Całość ponownie miksujemy.
- Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone i zimne ciasto kroimy wzdłuż na pół. Jego dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie kładziemy na niego górną część ciasta.
- W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy.
- Polewą zdobimy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk