Szybkie ciasto bananowe
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Banany, mąka pszenna, jajko, trochę masła i cukru – to podstawa naszego szybkiego ciasta bananowego. Potrzebujesz też odrobinę sody oczyszczonej, żeby ciasto ładnie urosło oraz kilka orzechów włoskich, które dodadzą chrupkości. Wszystko razem tworzy prostą, ale pyszną kompozycję, która zadowoli podniebienia miłośników słodkości.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1 szklanka)
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g (1/5 kostki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Soda oczyszczona - 10 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, blaszka keksowa 11x31 cm
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
- Banany rozgnieć widelcem, wbij jajka, wlej ostudzone masło, wsyp cukier i wymieszaj.
- Dodaj mąkę przesianą przez sitko oraz wsyp sodę oczyszczoną.
- Masę ciasta wlej do foremki, dodaj posiekane orzechy i wstaw do piekarnika.
- Piecz ciasto w piecu przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej, wystarczy, że zmiksujesz płatki owsiane na pył.
~ Oliwia Gawron, dietetyk