Szybkie brownie
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Brownie, pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe, od lat króluje na stołach miłośników słodkości na całym świecie. Wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych, pierwotnie powstało przez przypadek, kiedy to pewien cukiernik zapomniał dodać proszku do pieczenia do swojego ciasta czekoladowego. I choć pierwotna receptura ewoluowała na przestrzeni lat, zachowując swój charakterystyczny smak i teksturę, sekret szybkiego brownie tkwi w prostych składnikach i ekspresowym przygotowaniu. W naszym przepisie na "Szybkie brownie" połączymy tradycję z wygodą, aby każdy mógł cieszyć się tym deserem w zaledwie kilka chwil. Przygotujcie się na kulinarną podróż, w której każde kęsy brownie będą przywoływać uśmiech i chwile prawdziwej rozkoszy.
Składniki dla 9 porcji:
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
- Kakao niesłodzone - 15 g (1,5 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka, do posmarowania formy)
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, robot kuchenny
Przepis krok po kroku
- Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, żeby się rozgrzał.
- Na garnku z lekko gotującą się wodą postaw miskę (wybierz taką, która będzie większa od garnka, aby nie wpadła do środka oraz wykonana ze szkła lub metalu, żeby nie rozpuściła się razem z czekoladą ;)). Do miski włóż połamaną czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada i masło się rozpuści.
- W międzyczasie połącz jajka z cukrem.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
- Lekko przestudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 (możesz użyć też tortownicy, lub innej formy o podobnym obwodzie), wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
- Do formy wlej ciasto i piecz przez 30 minut (jeżeli użyjesz większej blachy do pieczenia ciasto upiecze się szybciej, ponieważ będzie cieńsze) w 180 stopniach Celsjusza.
- Ciasto możesz jeść zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub musem owocowym.