Szybkie brownie
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Czekolada gorzka, masło, cukier - to trio, które robi całą robotę w tym szybkim brownie. Zaledwie kilka składników, żeby zrobić coś pysznego w mgnieniu oka! Idealne na nagłą ochotę na coś słodkiego albo niespodziewaną wizytę gości. Prosty przepis, który nie zabiera dużo czasu, ale smakiem dorównuje najlepszym deserom.
Składniki dla 9 porcji:
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
- Kakao niesłodzone - 15 g (1,5 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka, do posmarowania formy)
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, robot kuchenny
Przepis krok po kroku
- Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, żeby się rozgrzał.
- Na garnku z lekko gotującą się wodą postaw miskę (wybierz taką, która będzie większa od garnka, aby nie wpadła do środka oraz wykonana ze szkła lub metalu, żeby nie rozpuściła się razem z czekoladą ;)). Do miski włóż połamaną czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada i masło się rozpuści.
- W międzyczasie połącz jajka z cukrem.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
- Lekko przestudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 (możesz użyć też tortownicy, lub innej formy o podobnym obwodzie), wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
- Do formy wlej ciasto i piecz przez 30 minut (jeżeli użyjesz większej blachy do pieczenia ciasto upiecze się szybciej, ponieważ będzie cieńsze) w 180 stopniach Celsjusza.
- Ciasto możesz jeść zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub musem owocowym.