Szybki sernik z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 23.02.2022 r.
Twaróg sernikowy, sześć jajek i mleko skondensowane to kluczowe składniki szybkiego sernika, który zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. Dodaj do tego jeszcze proszek budyniowy, a otrzymasz pyszny deser w prosty sposób. Idealna opcja dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś smakowitego bez długiego stania w kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Budyń (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj.
- Dodaj twaróg, budyń malinowy i zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej masę twarogową do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.
- Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.
Komentarz dietetyka
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym to bardzo słodki wypiek domowy. Wypieki domowe pozbawione są dodatku konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Ciasto jest kaloryczne i powinniśmy spożywać je maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny