Szybki sernik z budyniem
Opublikowano: 05.09.2023 r.
Szybki sernik z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na imprezy okolicznościowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 20 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g (z wiaderka)
- Budyń (proszek) - 80 g (śmietankowy, 2 opakowania)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Herbatniki - 100 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- W małym rondelku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.
- Przy pomocy malaksera rozdrobnij herbatniki, oddaj je do masła i dokładnie wymieszaj.
- Masę z herbatników przełóż do blaszki do pieczenia, wyrównaj je i ugnieć przy pomocy łyżki.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę.
- W drugiej misce wymieszaj twaróg, proszek budyniowy, jajka oraz cukier.
- Następnie do masy twarogowej dodaj ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Masę serową przelej na spód z herbatników.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut z funkcją góra-dół.
- Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Szybki sernik z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Twaróg wykorzystany do przygotowania sernika stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny