Szybki placek ze śliwkami
Opublikowano: 10.06.2022 r.
Śliwki, mąka pszenna, jajka, masło oraz cukier stanowią podstawowe składniki tego przepisu na szybki placek ze śliwkami. To klasyczny, domowy wypiek, który nie zajmuje dużo czasu ani nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć pyszny deser, idealny na słodki poczęstunek dla rodziny i przyjaciół.
Składniki dla 14 porcji:
- Śliwki - 1000 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Śliwki dokładnie umyj i przekrój na pół, usuń pestki.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Mąkę wymieszaj z rozpuszczonym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Do powstałej masy wbij jajka i wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
- Przelej masę do foremki, na wierzch dodaj śliwki.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Przepis na placek jest uniwersalny, możesz dobrać swoje ulubione owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk