Szybki piernik na oleju
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Potrzebujesz jajek, oleju rzepakowego, mąki pszennej, mleka i sody oczyszczonej? No to jesteś w domu! Te podstawowe składniki, w połączeniu z cukrem i powidłami śliwkowymi, tworzą bazę naszego ekspresowego piernika na oleju. To świetna opcja, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić wieczności w kuchni.
Składniki dla 12 porcji:
- Kakao 16% (proszek) - 20 g
- Cukier - 220 g
- Jajko - 2 szt. (rozmiar L)
- Olej rzepakowy - 105 ml
- Mleko 3,2% - 115 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Soda oczyszczona - 6 g
- Powidła śliwkowe - 260 g
- Galaretka - 72 g (wiśniowa)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem.
- Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka).
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać.
- Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Przekrój ciasto na trzy blaty.
- Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto.
Komentarz dietetyka
Cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk