Szybki murzynek
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Masło, czekolada deserowa i jajka — oto kluczowe składniki szybkiego murzynka, który podbije Twoje serce i podniebienie. Ta intensywnie czekoladowa przyjemność jest nie tylko prosta do zrobienia, ale też niesamowicie smakowita. Wystarczy kilka chwil i coś słodkiego gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Czekolada deserowa - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny