Szybki jabłecznik
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, masło i prażone jabłka – to główne składniki szybkiego jabłecznika, który zrobisz w mgnieniu oka. Te podstawowe, a zarazem pyszne składniki sprawią, że Twój dom wypełni się aromatem świeżo pieczonego ciasta. W połączeniu z cukrem pudrem i odrobiną proszku do pieczenia uzyskasz idealną kruchość i delikatność.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masło - 120 g
- Cukier puder - 30 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłka prażone - 500 g
- Przyprawy - cukier puder, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
- Jabłka wyłóż na kruchy spód.
- Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Ciasto posyp odrobiną cukru pudru i cynamonem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, które zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny