Szybki i prosty miodownik

Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, miód, jajka i margaryna do pieczenia to podstawowe składniki tego przepisu na szybki i prosty miodownik. Ciasto jest puszyste, delikatnie miodowe, a krem przygotowany z mleka, kaszy manny i cukru waniliowego nadaje mu wyjątkowego smaku. W sam raz, gdy chce się coś słodkiego, ale nie ma się zbyt wiele czasu na pieczenie!
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 520 g
- Cukier - 150 g (do ciasta)
- Miód - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Margaryna do pieczenia - 250 g (do ciasta)
- Soda oczyszczona - 10 g
- Kasza manna - 100 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml
- Cukier waniliowy - 35 g
- Cukier - 200 g (do masy)
- Margaryna do pieczenia - 250 g (do masy)
- Przyprawy - cukier puder, cukier, miód, soda oczyszczona
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, sodę, 150 g cukru, miód, jajka i margarynę. Całość dokładnie zagnieć na gładką masę.
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkuj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz oddzielnie blaty ciasta, każdy w 180 st. C przez około 10-15 minut, aż będzie złoty. Odstaw do ostygnięcia.
- Wlej mleko do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę oraz cukier waniliowy i gotuj, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce utrzyj margarynę z cukrem na jasny puch. Dodawaj przestudzoną kaszę mannę z mlekiem po łyżce, ciągle ucierając.
- Pierwszy placek posmaruj 1/3 części masy. Przykryj drugim blatem. Wyłóż 1/3 masy i ponownie blat. Na to rozsmaruj ostatnią część masy i przykryj ostatnim blatem.
- Wierzch możesz polać rozpuszczoną czekoladę.
Komentarz dietetyka
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk