Szybki bigos z cukinii
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, kiełbasa z kurczaka, cebula, pomidory w puszce i czosnek to fundamenty szybkiego bigosu z cukinii. Wszystkie te składniki w połączeniu tworzą aromatyczne, a jednocześnie zdrowe danie, które przygotujesz w mgnieniu oka. Idealne rozwiązanie na obiad, gdy nie masz wiele czasu na gotowanie!
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Kiełbasa z kurczaka - 150 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Cukinia - 750 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i całość smaż kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia się kiełbasy.
- Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
- Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
- Bigos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około godzinę. Bigos wymieszaj od czasu do czasu.
- Po tym czasie do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Gotowy bigos z cukinii podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Szybki bigos z cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny