Szybka tarta ze szpinakiem
Opublikowano: 13.06.2022 r.
Szpinak, ser feta, jajka i śmietana to prawdziwe gwiazdy w tej szybkiej tarcie ze szpinakiem. Przygotowanie jest mega proste, a efekt wow gwarantowany. Szpinak daje soczystość, feta dodaje słoności, a jajka ze śmietaną tworzą kremową konsystencję. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Szpinak - 500 g (2 szklanki)
- Ser Feta - 40 g (2 plastry)
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone masło na mniejsze kawałki.
- Wbij żółtka, dodaj kieliszek wody, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę z ciasta i ostaw do lodówki na godzinę.
- Olej rozgrzej na patelni i zeszklij krótko czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po chwili dodaj szpinak i duś do miękkości, dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do pieczenia, szpinak wymieszaj z jajkami i przełóż na spód tarty.
- Upiecz tartę w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
- Podawaj z pokruszonym serem feta i pomidorkami przekrojonymi na pół.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować tartę z dowolnymi składnikami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk